Ät miljövänligt

Ett viktigt steg till att bli snällare mot miljön är att äta mer miljövänligt. Det bästa är att äta kravmärkt och ekologisk mat. Ett annat tips är att skippa köttet och köra på grönsaker och baljväxter istället.

3982321-kundkorg-med-matvaror

Det finns mycket enkla saker vi kan göra för miljön och det är dags att börja nu. För vem vill inte bo på en jord som mår bra och kommer göra det flera miljoner år framåt. Det behöver inte handla om något enormt man måste göra, utan det kan handla om små saker som att sluta handla onödiga saker och att lägga varor i tygpåsar istället för att alltid köpa nya plastpåsar.

Miljövänligt men inte dyrt

Självklart kan man inte sluta handla helt och hållet, vissa saker måste man ha för att överleva. Men de saker man köper kan åtminstone vara miljövänliga. Kravmärkta varor är visserligen dyrare men i Dagens Nyheter skriver man att man faktiskt inte måste vara rik för att äta miljövänligt. Det handlar bara om att tänka annorlunda och nytt när man handlar och lagar maten. De saker som är speciellt dyra att köpa ekologiskt är kött och fisk. Dessa saker bör man börja äta mindre av och istället fylla på med rotfrukter, baljväxter och annat. Då blir det inte dyrare, men man äter miljövänligt.

Handla efter säsong

För att det inte ska bli alltför tråkigt när man byter ut kött mot baljväxter, är det viktigt att man handlar grönsaker och baljväxter efter säsong så att de är riktigt goda och smakrika. Handlar man efter säsong är grönsakerna även mycket billigare, vilket gör att man kan handla en mängd olika och ha en variation. Lär man sig att laga riktigt goda rätter på baljväxter och liknande, kan det bli väldigt mycket godare och nyttigare än att äta en köttmiddag. Ska man prompt ha kött till middag är svenskt viltkött att föredra.