Att byta elbolag

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur du kan gå tillväga för att spara värmen i företagslägenheten. Ett av de förslag vi lyfte fram var att byta elbolag och det är någonting man kan göra oavsett om det är ens företag som äger lägenheten eller om det är ens egna bostadsrätt. I detta inlägg är det ockselbolagå någonting vi ska gå närmare på. Hur gör man? Vilket elbolag är bäst? Och vad finns det egentligen att tjäna på ett byte av elbolag?

I en artikel från tidningens Dagens Nyheter har man skrivit “rekordlågt elpris – så tjänar du mest”. I artikeln har de skrivit att elpriserna är de lägsta på flera år och att mågna som har bundna avtal kan sänka kostnaden ordentligt i samband med att deras bindningstid går ut. Men oavsett vilket, kan du tjäna på att välja rätt avtal. En anledning till att elpriserna är så låga just nu är att vindkraftverken har blivit betydligt fler, dessutom har det regnat och blåst mycket. Det spelar också en viktig roll när det kommer till elpriserna.

När priset på el sjunker så syns det nästan omgående för de som har ett rörligt elavtal. Men det är såklart inte alla som har det, man brukar säga att ungefär 40 procent av svenskarna har ett bundet elavtal – antingen på lång tid eller på kort tid, och de får vänta på att avtalet går ut tills de får erhålla prisförändringen.

Så här byter du elbolag

När du ska byta elbolag är det viktigt att du förbereder dig noga. Kolla ditt avtal och försäkra dig om att det inte är bundet. Om det är bundet: kontrollera när det kan sägas upp och vad som krävs av dig för att kunna göra det. Att byta innan bindningstiden har gått ut går såklart, men det brukar vara mycket kostsamt och inte värt  det i längden. När du ska välja ett nytt bolag kan du prata med flera olika för att få en bra överblick. Det finns även sajter på nätet som jämför elpriser i olika områden, dessa kan du använda dig av.