Sänk din energiförbrukning

Något som de flesta hushåll skulle göra bra i är att sänka sin energiförbränning, och inte bara för att det är bra för miljön – det underlättar även för plånboken då minskad energiförbrukning också betyder lägre räkning.

elledningDet finns flera sätt att sänka sin energiförbrukning på, men först och främst måste man mäta sin förbrukning för att faktiskt se hur mycket man gjort av med på en månad. Hos till exempel Techem hittar man en rad olika mätare att välja bland såsom för el, vatten och värme – vilka allihop är riktiga energislukare vid slösaktig eller felaktig användning och därför kan vara bra att mäta så att man kan ändra sina vanor. Det är nämligen just det som är nyckeln till att sänka sin energiförbrukning, att ändra onödiga och slösaktiga vanor som man kanske inte ens reflekterar över. Till exempel skriver Energimyndigheten en rad smarta saker som kan förändra ens förbrukning markant och som dessutom inte ens är speciellt krångliga att göra. Bland annat kan man göra något så enkelt som att sänka inomhustemperaturen några grader, en grad minskar till exempel energianvändningen med hela fem procent. Och när man gjort det kan man även passa på att se över temperaturen i kyl och frys så att de stämmer. Kylen ska hålla +5 grader och frysen -18 grader eftersom man på så vis både förvarar maten bra samtidigt som man håller en låg energianvändning, något som även Folkbladet med flera tipsar om. Men detta är såklart inte allt man kan göra, det finns en massa andra saker som man också kan göra för att sänka sin energiförbrukning för både miljö och plånboks skull.

Så sänker du energiförbrukningen

Något som man kanske inte tänker på är att vi har en hel del dåliga vanor som gör att vi slösar onödig energi. Till exempel ska man inte glömma att släcka lampor i rum man inte är i, byta glödlampor mot lågenergialternativ och dra ur mobilladdare ur jacket när det inte används precis som att inte lämna annan elektronik i standby-läge – något alltså många av oss kanske inte tänker på. Gör man dessa enkla förändringar i sitt beteende kan man sänka kostnaden för sin energiförbrukning med tusenlappar årligen, det menar Expressen – och mer per pengar i plånboken är ju inte fel när man dessutom är snäll mot vår miljö!