Spara energi med bra fönster

Ett effektivt sätt att spara energi och minska sina uppvärmningskostnader samtidigt som man gör en insats för miljön är att byta till nya, mer energieffektiva fönster, exempelvis aluminium- eller PVC fönster. PVC-fönster har dessutom den fördelen att de kan fås i vilken form som helst, vilket är idealiskt om man har eller vill ha ett mer originellt utseende på sitt hus. De finns både med två och tre glasrutor. Det går även att få dem i många olika färger.

Att välja rätt form av uppvärmning för huset, exempelvis en ”luftvärmepump” (http://peltec.nu/luftvarmepumpen-en-alternativ-energikalla), är ett viktigt första steg mot en mer effektiv och miljövänlig uppvärmning av bostaden. Men för att uppvärmningen verkligen ska vara effektiv gäller det att i nästa steg förvissa sig om att värmen verkligen stannar i bostaden, och inte försvinner ut genom dåligt tätade fönster. Genom att byta till täta fönster kan man spara mycket och energi, vilket är bra för såväl miljön som privatekonomin. Hur mycket energi ett fönster släpper igenom mäts i antal Watt per kvadratmeter. Ett fönster av bra kvalitet kan ha ett värde i storleksordningen 0,7  W/m2, vilket minskar värmekostnaderna med mellan 15 och 20 procent på ett år.

En annan fördel med ett par väl tätade fönster är att de isolerar väl mot ljud utanför. Detta är inte minst välkommet om man bor nära en hårt trafikerad väg, eller om man har en granne som gillar att köra motorcykel, spela bastuba eller något annat som låter mycket. Även ett barnkalas i grannens trädgård kan på detta sätt gå obemärkt förbi.