Spara in på energiåtgången

Oftast när man pratar om att bli mer miljövänlig handlar det om varifrån man får sin energi och sin el. Det pratas om elkraft, vindkraft och förnybara bränslen – vilket inte alls är dumt. Att frångå de fossila bränslena är något vi verkligen måste göra för att få ett miljömässigt hållbart samhälle, men samtidigt är det inte det enda vi kan göra. Ofta glöms dock en annan viktig faktor bort, att vi blir allt mer miljövänliga ju mer vi hushåller med den energi vi gör av med, att vi helt enkelt sparar in på energiåtgången. Nedan presenteras några tips på hur du kan spara in på energiåtgången.

Den enkom viktigaste faktorn för energiåtgång är uppvärmningen av huset. Detta gäller speciellt för alla villaägare, och det är de alla väl medvetna om när de betalat en elräkning och speciellt om de jämför vinterns räkningar mot sommarens. Som tur är finns det dock en hel del du kan göra för att påverka energin som används till uppvärmning.

  • Installera en värmepump. Även om värmepumpen är dyr i inköpspris är det en investering som både ger dig miljövänlig el och billigare el i längden. En luftvärmepump kostar i runda slängar uppskattningsvis 25 000 kr att köpa in och elförbrukningen kan minska med hela 25 % av den, då återbetalar sig investeringen ändå ganska fort. Läs gärna mer om luftvärmepumpar och andra uppvärmningsalternativ här.
  • Se till så att huset är ordentligt isolerat. Ofta är det inte uppvärmningen av huset som felar, utan att så pass mycket värme sippar ut ur huset att uppvärmningen då måste gå på högvarv för att hålla huset varmt. Energiisolering är viktigt och hjälper stort mot energiåtgången. Främst är det fönster och dörrar som behöver isoleras, vilket inte alltid är så lätt att göra själv, därför rekommenderas det att man anlitar proffs som hjälper dig byta fönster. Se gärna även över saker som vinden som kan behöva isoleras, speciellt på äldre hus. Läs mer om isolering och värme här.
  • Se över din elanvändning. Hur ofta står din elektronik såsom tv och dator på standby? Hur ofta lämnar du en eller flera lampor tända? Det är inga jättesummor man sparar in på denna sista punkt, men, många bäckar små som det så fint heter! Det gör trots allt nytta för både miljö och plånbok.

Hos Energimyndigheten kan du läsa mer om elförbrukning och energi.